Gefeliciteerd! De duurzaamste ondernemers van Medemblik

28 november 2023

“Als je weet hoe iets beter kan, moet je het ook beter maken”, zei Anne Pleun van Eijsden van Paper on the Rocks. Deze uitspraak is melkveehouder Jacob Jan Wiering uit Zwaagdijk-Oost en Klaas de Boer van Special Machines De Boer uit Opperdoes uit het hart gegrepen. Zij zetten die extra stap. Het leverde hen de eretitel duurzaamste ondernemers van Medemblik op.

Anne Pleun was afgelopen vrijdag op de Dag van de Ondernemer gastspreker op de borrel van Ondernemers Federatie Medemblik (OFM). Haar bedrijf Paper on the Rocks maakt milieuvriendelijk papier uit landbouw- en bouwafval (waaronder steengruis). Een inspirerend verhaal op een avond die toch al één en al duurzaamheid ademde. Eerder waren door wethouder Harry Nederpelt de Duurzaam Ondernemen Awards 2023 van Medemblik uitgereikt.

Slimme energiemaatregelen

In de categorie ‘meest duurzame ondernemer’ ging de award naar melkveehouder Jacob Jan Wiering. Toen hij geen ‘grote’ stroomaansluiting kon krijgen voor zijn bedrijf, besloot hij zelfvoorzienender te worden. Hij wekt nu bedrijfsmatig onder meer zijn eigen groene stroom op en is volledig aardgasvrij. Jacob Jan: “Je doet het geleidelijk en wanneer de portemonnee het toelaat.”

Klaas de Boer van Special Machines De Boer won in de categorie ‘meest duurzame innovatie’. Hij heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor de stikstofcrisis. Met zijn uitvinding voor veehouders met megastallen worden het schadelijke ammoniak en de stikstof als twee aparte producten opgevangen. Zij kunnen dan ook weer ergens anders worden ingezet. Zo is ammoniak nodig in de waterstoftransitie (als een goede geleider).

Antwoord op grote knelpunten

Volgens de jury hebben beide ondernemers een antwoord gevonden op twee grote actuele knelpunten in de samenleving: de netcongestie en de uitstoot van stikstof in de intensieve veeteelt. Oftewel: als je weet hoe iets beter kan, moet je het ook beter maken. Het maakt de toekenning van de Duurzaam Ondernemen Award meer dan terecht.

Meer weten over de winnaars? Bekijk deze filmpjes:

Melkveehouderij J.J. Wiering en

Special Machines De Boer.