Plotseling staan er haaientanden op kruising waar ongeval plaats had. ’Nu kan het ineens wel

30 september 2020

Op het bedrijventerrein Zwaagdijk-Oost waar vorige week een 63-jarige vrouw werd aangereden door een vrachtwagen, zijn maandagmorgen haaientanden op het wegdek geschilderd.

Wegwerkers hebben hagelwitte driehoeken op het zwarte asfalt gekalkt. Bij het krieken van de dag werd de gewraakte kruising met grote pylonnen voor alle verkeer afgezet. Vervolgens verschenen de markeringen op het wegvlak. Hiermee wordt duidelijk aangegeven welk verkeer er voorrang heeft.

Het betreft in dit geval de kruising vlakbij de winkel van Welkoop en het tankstation Tamoil.

Woensdag 23 september raakte hier een 63-jarige vrouw uit Venhuizen gewond bij een aanrijding met een vrachtwagen. Direct na het ongeval laaide de discussie op over de onveiligheid op dit bedrijventerrein. Het bestuur van de Bedrijvengroep WFO trok meteen bij de gemeente Medemblik aan de bel en kwam daags erna in spoedzitting bijeen om over de problemen te praten.

Kennelijk hebben die gesprekken het proces versneld, want binnen een week na het ongeval wordt er actie ondernomen. ,,Achter de schermen is de nodige druk op de gemeente uitgeoefend’’, laat een betrokkene op anonieme basis weten. ,,Nu kan het ineens wel, eerst moet het kalf verdrinken…’’

Bij bedrijven op dit terrein vallen de maatregelen in goede aarde. ,,We zijn blij met iedere stap die de veiligheid ten goede komt’’, zegt een woordvoerder namens hen.

Wellicht hebben ook vragen van de fractie PW2010 ertoe bijgedragen dat er snelle actie is ondernomen. Anneke van der Geest stelde vorige week kritische vragen aan het college van Medemblik. Ze hamerde op de onduidelijke eigendomsstructuur van dit bedrijventerrein dat mede hierdoor onder de noemer ’eigen terrein’ valt. ,,Als het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente is, zou de gemeente er bij de verantwoordelijke instantie op aan kunnen dringen de belijning op orde te maken’’, stelde Van der Geest. Kennelijk heeft wethouder Harry Nederpelt (economische zaken) die booschap direct opgepakt. Bij Medemblijk was niemand bereikbaar voor een reactie. (Bron: NHD nieuws)