Controle bedrijfspanden in de gemeente Medemblik om criminaliteit tegen te gaan

3 maart 2023

De gemeente Medemblik heeft in samenwerking met de Politie, Omgevingsdienst en Douane op 28 februari een grote controle uitgevoerd bij verschillende bedrijfspanden in de gemeente. Doel van de controles is om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Bij deze controle zijn bedrijfsunits, opslagboxenlocaties, bedrijfspanden en bijbehorende voertuigen gecontroleerd.

De controle vond plaats in Medemblik, Zwaagdijk-Oost en Wognum. De resultaten van de controle zijn positief: in bijna alle situaties zijn uit de controles geen bijzonderheden geconstateerd. Op één locatie zijn hennepgerelateerde goederen aangetroffen. Op een andere locatie is een voertuig met verdovende middelen aangetroffen. Bij de controle werden speurhonden als hulpmiddel ingezet om drugs, geld, explosieven en vuurwerk op te sporen.

Aanleiding voor de controle is dat de bestrijding van ‘ondermijning’ een van de belangrijkste prioriteiten is voor de gemeente. Wanneer de onderwereld gebruik maakt van de legale bovenwereld voor ciminele activiteiten heet dat ondermijning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van legale bedrijfspanden voor het maken van illegale drugs. Hierdoor vervagen normen en neemt de veiligheid en leefbaarheid af. Om deze ondermijning tegen te gaan voert de gemeente en onder andere de Politie controles bij panden uit. De controles hebben een preventieve werking en helpen bij de bewustwording onder inwoners, huurders en ondernemers. De gemeente voert op regelmatig controles uit om criminaliteit in de gemeente geen kans te geven.

Vreemd verhaal?

Vermoedt u illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Dan kunt u via Meld Misdaad Anoniem een melding doen; telefonisch via 0800-7000 of via het online formulier te vinden op www.meldmisdaadanoniem.nl.  Meld Misdaad Anoniem zorgt er vervolgens voor dat uw melding anoniem bij de juiste instantie terecht komt.

Ook bij de gemeente kunt u vermoedens of signalen van fraude, illegale bewoning of andere vreemde zaken melden. Maakt u iets mee waar u een onderbuikgevoel aan overhoudt of herkent u een vreemd verhaal? Meld dit dan via vreemdverhaal@medemblik.nl